Jokelien Boonstra van ontmoetingscentrum De Sociëteit in Alkmaar is de laatste dagen flink aan de kook geweest. Ze maakte in eerste instantie ruim 80 porties borsjtsj en de opbrengst van de verkoop gaat via Giro 555 naar slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Een kom borsjtsj kost 5 euro en de actie loopt tot en met vrijdag, ook bij wijkcentrum De Eenhoorn. "We hopen toch wel ruim 1.000 euro op te halen."

Het idee voor de soepactie ontstond twee weken terug toen ze haar dochter en kleinkinderen bezocht in Georgië. Dat land raakte in 2008 al verwikkeld in een oorlog met Rusland. "In Georgië leeft de oorlog in Oekraïne ontzettend. Toen we daar naar een restaurant gingen zag ik een actie 'make borsjtsj not War'. Toen dacht ik: dat kunnen we hier ook wel doen", vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws.

En dus ging Jokelien aan de slag. In een Georgisch kookboek vond ze het recept voor de bietensoep die in veel Slavische landen op het menu staat. "Ik heb het eerst een keer uitgeprobeerd en iedereen vond het lekker, dus toen ben ik aan de slag gegaan". Ook de eters tot nu toe zijn te spreken over haar kookkunsten.

Volgens Jokelien past de actie heel erg goed bij De Sociëteit. "Samen soep eten verbindt. Borsjtsj past daar ook goed bij, want het gerecht wordt ook wel de 'moedersoep' genoemd. In heel veel Oost-Europese landen wordt het gegeten en als je in Georgië bent merk je dat ze daar niet tegen de Russen zijn maar wel tegen de oorlogszuchtige leider."
Pin It
Bekeken: 2063x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/