Medewerkers van Reddingsbrigade Bergen troffen maandagochtend tot hun ontzetting een ravage toen ze bij hun strandpost aankwamen. Ramen waren ingegooid en ook binnen waren vernielingen gepleegd. De balustrade en de vloer lagen bezaaid met glas. Drie verrekijkers waren gestolen, een brandblusser, een AED en de grote strandkijker. Dagcommandant Wilbert de Wit hoopt dat de daders toch in ieder geval de strandkijker op een of andere manier teruggeven. "Die kost 2.000 euro en die hebben we echt nodig."

De reddingsbrigade heeft snel twee nieuwe water- en zanddichte verrekijkers gekocht. Die kosten 160 à 170 euro. De brandblusser en de AED zijn inmiddels gevonden, de AED helaas vernield. Het grootste probleem is het gemis van de strandkijker. De kustbewaking is echter niet in het geding. Wilbert: "We zijn nu met de boot op het water om wat dichterbij te zijn."

Eén van de vernielde spullen is de computer van de reddingspost. "We hebben een nieuwe nodig en die moet dan geprogrammeerd worden, zodat we ons systeem weer in kunnen", aldus Wilbert. "We kijken nog of bestanden overgezet kunnen worden."

Ondanks de ravage doet de politie geen forensische opsporing. "Beetje jammer dat de politie geen reden heeft", vertelt Wilbert de Wit. "Er is niets vreemds van buiten wat binnen ligt. Als er bijvoorbeeld een bierflesje binnen lag zouden ze daar wat mee kunnen". Overigens lagen er om het huisje wel drankflessen heen.

Wilbert werkt al zo'n 30 jaar bij de reddingspost en heeft nog nooit zoiets meegemaakt. "Ja ooit in het verre verleden brandstichting en een poging daartoe. Verder was er wel eens vandalisme me en waren er wel eens schadetjes aan een raam door een baksteen, maar die gingen er niet doorheen. Nu ligt er veel glas binnen en buiten. We zijn het aan het opruimen. De balustrade moet er een paar dagen goed geveegd worden met een alleszuiger. Er zitten allemaal microscherfjes in de nerven van het hout. Ook in het zand onder de balustrade. We sturen mensen die onder de strandpost voor de zon willen schuilen weg."

Wilbert hoopt dat de aandacht van de media er niet alleen voor zorgt dat de strandkijker terugkomt, maar ook getuigen oplevert. "Misschien dat mensen terugdenken en zich realiseren dat ze vannacht wat hebben gezien."
Pin It