Aan herfstweer geen gebrek en aan dorst dus ook niet: het driedaagse festival Vriendenbock is vrijdagmiddag in passende sferen begonnen. Op dit festival proeven bierliefhebbers uit Alkmaar en wijde omtrek van bockbieren. Maar wat een bockbier precies is, dat bleek een vraag met vele antwoorden. "We hebben dit jaar 51 bockbieren in deze kerk, een record voor ons."

"Bij de herfst hoort onmiskenbaar bockbier, uiteraard", vertelt organisator Richard Moerkerk van Proeflokaal de Boom, terwijl het buiten klassiek herfstweer is. "Het is een bier waar je warm van wordt, waar je lekker rustig bij gaat zitten. De diversiteit in de bockbieren alleen al maakt dat het bier toch weer zo veelzijdig is, dat je ook voor elk verschillend moment weer een bockbier hebt."

Hoe grijs het buiten ook was, door het 'Grote Raam' kwam toch een beetje betoverend licht naar binnen, tot de zon echt onderging. Met de sfeerverlichting en een kerk vol mensen bleef het gezellig. Voor veel bezoekers was Vriendenbock ook een moment om oude bekenden even terug te zien en bij te praten. Bij al die gesprekken en de live muziek gingen de bieren erin 'als gods woord in een ouderling', om in kerkelijke sferen te blijven. (tekst gaat verder onder de foto)

Deze heren vermaken zich uitstekend, met een bockbier in de hand.


En dat komt de kerk ook echt ten goede, want de opbrengst van het festival wordt gebruikt voor het onderhoud van Alkmaars grootste monument. "Vanuit de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk is dit een van onze inkomstenbronnen", licht voorzitter Frank Kuijper toe. "Als je naar boven kijkt naar de gewelfschotels, dat is ons laatste project geweest. Dat kostte 130.000 euro en dit eigenlijk wat in al die edities bij elkaar is gedronken."

Als er aan gesprekstof toch even gebrek ontstond, was de vraag wat bockbier nou eigenlijk precies is genoeg om de tongen weer in beweging te brengen. Meestal is het donker, daarover zijn bezoekers het wel eens. Meestal is het ook een beetje 'moutig', zoetig door het gebruikte graan. De donkere kleur komt van graan dat een beetje gebrand is en ook dat valt terug te proeven: iets van karamel.

Maar de tientallen bieren die op Vriendenbock geschonken werden gingen veel verder dan "beetje zoetig, beetje karamel". Van crème brûlée tot appeltaart, van rood fruit tot bittere en kruidige aroma's, van hoog alcoholpercentage tot dorstlessend licht: voor bierliefhebbers is er drie dagen lang heel veel te proeven.

Bezoekers hebben een aantal proefstrategieën, blijkt uit een inventarisatie door Streekstad Centraal. Van licht naar zwaar, dat is wel een regel die gevolgd wordt. Veel proevers beginnen en eindigen met een bier dat ze goed kennen, om dan daartussen onbekende biertjes een kans te geven. Anderen willen écht alleen maar bieren die ze nog nooit gehad hebben, en houden dit enthousiast bij in de app Untappd. Weer anderen die drinken gewoon mee voor de gezelligheid.

"Lentebock vind ik eigenlijk lekkerder", bekent een van de bezoekers. "Maar ja het is herfst hè, dan móét je herfstbock drinken. Het is nou eenmaal zo!"
Pin It
Bekeken: 1031x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/